[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Kuhar- JMO
[/vc_column_text][vc_single_image image=”386″ img_size=”full”][vc_column_text]
Trajanje: 3 godine
Broj učenika u školskoj godini 2024./2025.: 16
Nastavni predmeti značajni za upis:
hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika.
Osnovni poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela za što se osposobljava u trogodišnjem školovanju uz višesatnu tjednu praktičnu nastavu u dobro opremljenom školskom praktikumu.
Kuharsko zanimanje je naporno te zahtijeva dobro fizičko zdravlje, osobito pluća, srca, kralježnice, dobar vid i odgovornost u poslu. Može se zaposliti u svim vrstama ugostiteljskih objekata, prekvalificirati se ili pak doškolovati u druga ugostiteljska zanimanja, kao i nastaviti školovanje uz određene uvjete na veleučilištima.
Ako …
imaš razvijene osjete okusa i mirisa
općenito si dobrog zdravlja, zdravog koštano-zglobnog sustava i kože,
imaš dobar vid,
odgovoran/na si
… tada te krase poželjne osobine kuhara.
Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Na osnovi normativa i zahtjeva ugostiteljskoga objekta u kojemu rade, kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice. Kako se sve namirnice ne troše isti dan, kuharova je dužnost da ih uskladišti i očuva od kvarenja. Budući da sudjeluju u svim tehnološkim fazama pripreme hrane, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem različite namjene. Glavni kuhari usklađuju rad kuharskoga i pomoćnog osoblja te organiziraju cjelokupan rad u kuhinjama. Uz navedene poslove, koje obavljaju uglavnom svi kuhari, ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta, mnogi imaju i posebne radne zadaće. Kuhari koji u restoranima pripremaju jela po narudžbi moraju znati pripremiti brojna jela, a katkada i vrlo rijetke i komplicirane specijalitete. Vrlo je važno da ta jela, osim što trebaju biti vrlo ukusna, moraju biti i atraktivno prezentirana i poslužena. S druge strane, kuhari koji u restoranima pripremaju brzu hranu, moraju znati vrlo brzo pripremiti manji broj specifičnih jela poput pizze, lazanja, hamburgera i dr.
Osim što ih pripremaju, ta jela moraju održavati toplima sve do njihova posluživanja. Na brodovima kuhari svoj rad moraju planirati na dulje vremensko razdoblje te u skladu s time naručivati veće količine namirnica i voditi računa o tome da se ne pokvare. Osim toga, moraju se osposobiti i za osnovne mornarske vještine. Osim navedenih primjera, kuhari mogu biti zaposleni i u prehrambenoj industriji ili voditi vlastite ugostiteljske objekte. Važno je napomenuti i to da kuhari, uz nabrojene poslove, bez obzira na to gdje rade, uvijek moraju voditi brigu o osobnoj te higijeni prostora i sredstava s kojima rade.
Kontraindikacije:
Kronične i alergijske bolesti kože, teža oštećenja respiracijskog, kardiovaskularnog, cirkulacijskog i lokomotornog sustava.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Predmet |
Broj sati |
|||||
1.razred |
2.razred |
3.razred |
||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
|
općeobrazovni dio |
||||||
hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
1.strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
etika/vjeronauk |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
povijest |
2 |
70 |
||||
politika i gospodarstvo |
2 |
70 |
||||
tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
35 |
stručno – teorijski dio s izbornom nastavom |
||||||
matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
tehnologija zanimanja – osnove higijene |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
2.strani jezik |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
enologija s gastronomijom |
1 |
35 |
||||
kulturno povijesna baština |
2 |
64 |
||||
marketing u turizmu |
1 |
32 |
||||
vođenje i organizacija kuhinje |
1 |
32 |
||||
izborna nastava – tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
praktični dio |
||||||
praktična nastava u školi – kuharstvo s vježbama |
360 |
270 |
160 |
|||
praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
540 |
630 |
640 |
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]