[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kuhar- JMO

[/vc_column_text][vc_single_image image=”386″ img_size=”full”][vc_column_text]

Trajanje: 3 godine

Broj učenika u školskoj godini 2024./2025.: 16

Nastavni predmeti značajni za upis:
hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika.

Osnovni poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela za što se osposobljava u trogodišnjem školovanju uz višesatnu tjednu praktičnu nastavu u dobro opremljenom školskom praktikumu.
Kuharsko zanimanje je naporno te zahtijeva dobro fizičko zdravlje, osobito pluća, srca, kralježnice, dobar vid i odgovornost u poslu. Može se zaposliti u svim vrstama ugostiteljskih objekata, prekvalificirati se ili pak doškolovati u druga ugostiteljska zanimanja, kao i nastaviti školovanje uz određene uvjete na veleučilištima.

Ako …

imaš razvijene osjete okusa i mirisa
općenito si dobrog zdravlja, zdravog koštano-zglobnog sustava i kože,
imaš dobar vid,
odgovoran/na si
… tada te krase poželjne osobine kuhara.

Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Na osnovi normativa i zahtjeva ugostiteljskoga objekta u kojemu rade, kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice. Kako se sve namirnice ne troše isti dan, kuharova je dužnost da ih uskladišti i očuva od kvarenja. Budući da sudjeluju u svim tehnološkim fazama pripreme hrane, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem različite namjene. Glavni kuhari usklađuju rad kuharskoga i pomoćnog osoblja te organiziraju cjelokupan rad u kuhinjama. Uz navedene poslove, koje obavljaju uglavnom svi kuhari, ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta, mnogi imaju i posebne radne zadaće. Kuhari koji u restoranima pripremaju jela po narudžbi moraju znati pripremiti brojna jela, a katkada i vrlo rijetke i komplicirane specijalitete. Vrlo je važno da ta jela, osim što trebaju biti vrlo ukusna, moraju biti i atraktivno prezentirana i poslužena. S druge strane, kuhari koji u restoranima pripremaju brzu hranu, moraju znati vrlo brzo pripremiti manji broj specifičnih jela poput pizze, lazanja, hamburgera i dr.

Osim što ih pripremaju, ta jela moraju održavati toplima sve do njihova posluživanja. Na brodovima kuhari svoj rad moraju planirati na dulje vremensko razdoblje te u skladu s time naručivati veće količine namirnica i voditi računa o tome da se ne pokvare. Osim toga, moraju se osposobiti i za osnovne mornarske vještine. Osim navedenih primjera, kuhari mogu biti zaposleni i u prehrambenoj industriji ili voditi vlastite ugostiteljske objekte. Važno je napomenuti i to da kuhari, uz nabrojene poslove, bez obzira na to gdje rade, uvijek moraju voditi brigu o osobnoj te higijeni prostora i sredstava s kojima rade.

Kontraindikacije:

Kronične i alergijske bolesti kože, teža oštećenja respiracijskog, kardiovaskularnog, cirkulacijskog i lokomotornog sustava.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Predmet

 Broj sati

 1.razred

 2.razred

 3.razred

 tjedno

 godišnje

 tjedno

 godišnje

 tjedno

 godišnje

općeobrazovni dio

hrvatski jezik

 3

105 

3

105 

3

96 

1.strani jezik

 2

70 

2

70 

64 

etika/vjeronauk

 1

35 

35 

32 

povijest

 2

70 

politika i gospodarstvo

70 

tjelesna i zdravstvena kultura

 1

35 

35 

35

stručno – teorijski dio s izbornom nastavom

matematika u struci

 2

 70

 1

35 

 1

 32

tehnologija zanimanja

– osnove higijene
– kemija
– poznavanje robe i prehrana
– biologija i ekologija

 2

 70

 3

105 

 2

64

2.strani jezik

 1

35

35

32

enologija s gastronomijom

35

kulturno povijesna baština

2

64

marketing u turizmu

1

32

vođenje i organizacija kuhinje

1

32

izborna nastava

– tjelesna i zdravstvena kultura
– matematika u struci
– strani jezik II

 35

 1

35 

 32

praktični dio

praktična nastava u školi

– kuharstvo s vježbama
– bonton
– ugostiteljsko posluživanje
– osnove računalstva s vježbama

 360

270 

160 

praktična nastava u ugostiteljskom objektu

540

630

640

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Skip to content