Kuhar / Kuharica

Trajanje: 3 godine

Broj učenika u školskoj godini 2025./2026. : 16 

Nastavni predmeti značajni za upis: hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika. 

Opis zanimanja:

Kuhar obavlja poslove pripreme svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica prije posluživanja. Radi i druge poslove vezane uz pripremu jela: naručuje sirovine, namirnice i poluproizvode, preuzima naručenu robu, skladišti je i čuva od kvarenja, ustrojava rad kuhinje, sudjeluju u svim ostalim dijelovima tehnološkog postupka pripreme jela.

Planira, priprema i prezentira jela prema recepturama u skladu s kulinarskim trendovima domaće i svjetske kuhinje primjenjujući HACCP norme te mjere zaštite okoliša. Naručuje i preuzima namirnice, određuje tehnologiju pripreme hrane, priprema namirnice za njihovu daljnju obradu, bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica i izdanih obroka. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija, priprema proračun za određena jela i obroke te administrativno prati radne procese u kuhinji. 

Zdravstveni zahtjevi:

Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, odsustvo težih alergija na brašno ili kontaktne alergije na prehrambene proizvode, odsustvo intolerancije na brašno, minimalno očuvani integritet kože na šakama i podlakticama, odsustvo poremećaja ravnoteže, stabilno stanje svijesti, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja te osjet njuha i okusa potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa 
obrazovanja.

Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje:

Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), akromatopsija, teška oštećenja njuha i okusa, paraplegija gornjih i donjih ekstremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, teže alergije i intolerancija na brašno ili kontaktne alergije na prehrambene proizvode, teže bolesti kože na šakama i podlakticama koje značajno narušavaju integritet kože i koje su rezistentne na terapiju, bolesti rezistentne na terapiju koje naginju kolapsu ili smetnjama svijesti (epilepsija rezistentna na terapiju, DM tip 1 rezistentan na terapiju), hipersalivacija, teži poremećaj ravnoteže.

Mogućnosti nastavka obrazovanja:

Nakon završetka 3. razreda učenik može upisati i 4. razred – kuharski tehničar.

POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA

Naziv modula/nastavnog predmeta

Obujam modula/ CSVET

1. razred

2. razred

3.razred

Zaštita na radu u turizmu i ugostiteljstvu

1

 

 

Komunikacija u ugostiteljstvu

8

 

 

Higijena i ekologija

5

 

 

Organizacija rada u ugostiteljstvu

5

 

 

Procesi obrade namirnica

9

 

 

Temeljne vještine u ugostiteljstvu

12

 

 

Primijenjena matematika u ugostiteljstvu

4

 

 

UKUPNO

44

 

 

Kuhinjska administracija

 

4

 

Osnove za jela

 

6

 

Juhe

 

4

 

Hladna predjela

 

5

 

Primjena računalstva u ugostiteljstvu

 

4

 

Variva i garniture

 

4

 

Komunikacija na stranom jeziku u struci

 

4

 

Hrana i zdravlje

 

4

 

Socijalne vještine u kuhinji

 

2

 

UKUPNO

 

37

 

Osnove slastičarstva

 

 

4

Topla predjela

 

 

7

Glavna jela

 

 

9

Hrvatska gastronomija

 

 

5

Osnove poduzetništva i marketinga u gastronomiji

 

 

4

Primijenjeno kuharstvo

 

 

11

Strani jezik u struci (Engleski jezik)

 

 

2

UKUPNO

 

 

42

 

POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA

Naziv modula/nastavnog predmeta

Obujam modula/ CSVET

1. razred

2. razred

3.razred

Eno i gastro turizam

 

3

 

Rezbarenje namirnica – CARVING

 

3

 

Fermentacija i kiseljenje

 

3

 

Dimljenje i sušenje

 

 

3

Samoniklo bilje u kuharstvu

 

 

3

Osnove pekarstva

 

 

3

Osnove enologije

 

 

3

Hladni izlošci

 

 

3

U 2. razredu učenici odabiru dva od ponuđenih modula, ukupnpg obujma 6 CSVET-a.

U 3. razredu učenici odabiru tri od ponuđenih modula, ukupnpg obujma 9 CSVET-a.

Skip to content