[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Konobar – JMO
[/vc_column_text][vc_single_image image=”388″ img_size=”full”][vc_column_text]
Trajanje: 3 godine
Broj učenika u školskoj godini 2024./2025.: 10
Nastavni predmeti značajni za upis:
hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika.
Upisna dokumentacija:
- zdravstvenu svjedodžbu specijaliste medicine rada (o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za upis u ovo zanimanje)
- ugovor o naukovanju
Kratki opis zanimanja:
Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskoga posluživanja, postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.
S obzirom da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnjim i domaćim gostima, traži se poznavanje stranih jezika te osnova opće kulture. Poznavanje roba i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čine dobru osnovu strukovnoga znanja za postizanje spremnosti i vještina u ugostiteljskom posluživanju.
Poželjne psihofizičke osobine:
Zanimanje kononbara je vrlo naporno zbog neujednačenoga trajanja radnoga vremena, a najčešće produženog i noćnog pa se traži dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost. Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost, ljubaznost i ugodna vanjština.
Zdravstvene kontraindikacije:
poremećaji glasa i govora, oštećenje sluha, teže oštećenje vida, deformacije i bolesti lokomotornog, cirkulacijskog i neurološkog sustava
Nastavni program se ostvaruje kroz teorijsku nastavu u školi te praktičnu nastavu u ugostiteljskim objektima.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Predmet |
Broj sati |
|||||
1.razred |
2.razred |
3.razred |
||||
tjedno | godišnje | tjedno | godišnje | tjedno | godišnje | |
općeobrazovni dio |
||||||
hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
1.strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
etika/vjeronauk |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
povijest |
2 |
70 |
||||
politika i gospodarstvo |
2 |
70 |
||||
tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
35 |
stručno – teorijski dio s izbornom nastavom |
||||||
matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
tehnologija zanimanja – osnove higijene |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
2.strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
enologija s gastronomijom |
1 |
35 |
||||
turistička geografija |
1 |
32 |
||||
poslovna psihologija i komunikacije |
1 |
35 |
||||
kulturno povijesna baština |
1 |
32 |
||||
marketing u turizmu |
2 |
64 |
||||
vođenje i organizacija restorana |
1 |
32 |
||||
izborna nastava – tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
praktični dio |
||||||
praktična nastava u školi – ugostiteljsko posluživanje s vježbama |
360 |
270 |
160 |
|||
praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
540 |
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]