Konobar / Konobarica
Trajanje: 3 godine
Broj učenika u školskoj godini 2025./2026. : 8
Nastavni predmeti značajni za upis: hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika.
Opis zanimanja:
Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i drugi inventar ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića. S obzirom na to da konobar sudjeluje u izravnoj ugostiteljskoj prodaji, uz postizanje spretnosti i vještina u posluživanju, mora dobro znati razlikovati robu i cjelokupni asortiman ponude, a kako je u neposrednom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, od njega se traži vještina komuniciranja na stranim jezicima uljudnost i visoka razina opće kulture.
Izvodi prijem, prihvat i smještaj gosta u ugostiteljskom objektu, prezentira dnevnu i a la carte ponudu, prezentira i poslužuje različite vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića, primjenjuje osnovne tehnike miksologije te dogotovljava jelo pred gostom. Primjenjuje različite tehnike posluživanja jela i pića, izrađuje kalkulacije asortimana usluga, sudjeluje u posluživanju svečanih obroka te primjenjuje pravila zaštite zdravlja po HACCP standardima.
Zdravstveni zahtjevi:
Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja, minimalne slušne zahtjeve i mogućnost sporazumijevanja potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa obrazovanja.
Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje:
Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), gluhoća bez mogućnosti korekcije pomagalom, akromatopsija, paraplegija gornjih ekstremiteta i donjih ektremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, nemogućnost sporazumijevanja uz razumnu prilagodbu i/ili pomagala, hipersalivacija.
Mogućnosti nastavka obrazovanja:
Nakon završetka 3. razreda učenik može nastaviti obrazovanje upisom u 4. razred – Tehničar posluživanja
POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
Naziv modula/nastavnog predmeta |
Obujam modula/ CSVET |
||
1. razred |
2. razred |
3.razred |
|
Zaštita na radu u turizmu i ugostiteljstvu |
1 |
|
|
Komunikacija u ugostiteljstvu |
8 |
|
|
Higijena i ekologija |
5 |
|
|
Organizacija rada u ugostiteljstvu |
5 |
|
|
Procesi obrade namirnica |
9 |
|
|
Temeljne vještine u ugostiteljstvu |
12 |
|
|
Primijenjena matematika u struci |
4 |
|
|
UKUPNO |
44 |
|
|
Primjena računalstva u ugostiteljstvu |
|
5 |
|
Poslovanje i upravljanje cijenama i troškovima ugostiteljskog objekta |
|
9 |
|
Komunikacijske vještine u struci |
|
5 |
|
Osnovni poslužni procesi |
|
9 |
|
Dnevni obroci u ugostiteljstvu |
|
4 |
|
Osnove posluživanja alkoholnih i bezalkoholnih pića |
|
9 |
|
UKUPNO |
|
41 |
|
Vještine barista |
|
|
|
Sredstva ponude |
|
|
3 |
Ugostiteljsko posluživanje |
|
|
8 |
Složeni poslužni procesi |
|
|
11 |
Osnove poduzetništva i marketinga u gastronomiji |
|
|
4 |
Enologija i moderni trendovi u gastronomiji |
|
|
10 |
Poslovna komunikacija konobara |
|
|
8 |
UKUPNO |
|
|
44 |
POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA
Naziv modula/nastavnog predmeta |
Obujam modula/ CSVET |
||
1. razred |
2. razred |
3.razred |
|
Hrvatska tradicijska gastronomija |
|
2 |
|
Interkulturalna komunikacija u ugostiteljstvu |
|
2 |
|
Strani jezik |
|
2 |
|
Eno i gastro turizam |
|
|
3 |
Prezentacijske vještine |
|
|
3 |
Sljubljivanje barskih mješavina s jelima |
|
|
3 |
U 2. razredu učenici odabiru jedan od ponuđenih modula, ukupnpg obujma 2 CSVET-a.
U 3. razredu učenici odabiru jedani od ponuđenih modula, ukupnpg obujma 3 CSVET-a.