Pomoćni konobar / Pomoćna konobarica
Trajanje: 3 godine
Broj učenika u školskoj godini 2025./2026. : 5
Nastavni predmeti značajni za upis: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik.
Dokumentacija za upis: Rješenje nadležnog upravnog tijela županije/Grada Zagreba o primjerenom programu obrazovanja; stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje o sposobnostima i motivaciji učenika na temelju stručnog mišljenja nadležnoga školskog liječnika koji je pratio kandidata tijekom prethodnog obrazovanja.
Opis zanimanja:
Pomoćni konobar pomaže u pripremi i posluživanju hrane i pića u ugostiteljskim objektima, kao što su restorani, kafići i hoteli. Sudjeluje u održavanju čistoće radnog prostora, pripremi pribora i inventara te obavlja druge jednostavne zadatke prema uputama konobara ili voditelja. Važno je pridržavati se pravila osobne higijene i urednosti, znati komunicirati s kolegama i gostima te poštivati pravila bontona.
Sudjeluje u pripremnim i pomoćnim poslovima u ugostiteljskom odjelu hrane i pića. Pomaže u skladištenju namirnica, pripremi stolova i opreme za posluživanje te osigurava urednost radnog prostora. Pomaže pri posluživanju hrane i pića. Upoznaje se s osnovama poslovne komunikacije te zbrinjava otpad prema ekološkim standardima.
Zdravstveni zahtjevi:
Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja, minimalne slušne zahtjeve i minimalnu mogućnost sporazumijevanja potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa obrazovanja.
Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje:
Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), gluhoća bez mogućnosti korekcije pomagalom, akromatopsija, paraplegija gornjih i donjih ekstremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, nemogućnost sporazumijevanja uz razumnu prilagodbu.
Mogućnosti zapošljavanja:
Nakon završetka školovanja može se zaposliti: u restoranima i kafićima, hotelima i turističkim naseljima, ugostiteljskim dijelovima domova za starije, bolnica i škola, na brodovima, u kampovima i drugim turističkim objektima.
Mogućnost nastavka obrazovanja:
Nastaviti školovanje na višoj razini (razina 4.1 HKO-a) i steći zvanje konobara, prekvalificirati se za slična zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, poput kuhara, pohađati tečajeve i programe usavršavanja kroz cjeloživotno obrazovanje.
NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA ZA STJECANJE KVALIKFIKACIJE POMOĆNI KONOBAR/KONOBARICA
PREDMETNI KURIKUL/MODUL |
TJEDNI BROJ SATI (CSVET BODOVI) |
||
1.razred (CSVET) |
2.razred (CSVET) |
3.razred (CSVET) |
|
OBVEZNI |
|||
Hrvatski jezik |
3 (4) |
3 (4) |
3 (3) |
Politika i gospodarstvo |
|
|
1 (1) |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
2 (2) |
2 (2) |
2 (2) |
Matematika |
3 (4) |
2 (2) |
2 (2) |
Informatika |
1 (1) |
1 (1) |
1 (1) |
Engleski jezik |
1 (1) |
1 (1) |
1 (1) |
Čovjek i okolina |
1 (1) |
1 (1) |
1 (1) |
UKUPNO I |
11 (13) |
10 (11) |
10 (10) |
IZBORNI |
|||
Vjeronauk/Etika |
1 (1) |
1 (1) |
1 (1) |
Domaćinstvo/Tehnička kultura |
1 (1) |
1 (1) |
1 (1) |
DRUGI OBLICI NASTAVE |
|||
Sat razrednog odjela |
1 (1) |
1 (1) |
1 (1) |
UKUPNO II |
3 (3) |
3 (3) |
3 (3) |
STRUKOVNI |
|||
TEHNOLOGIJA ZANIMANJA |
|
|
|
Zaštita na radu u ugostiteljstvu |
1 (2) |
|
|
Oprema u ugostiteljstvu |
3 (4) |
|
|
Skladištenje namirnica |
|
3 (4) |
|
Zbrinjavanje otpada u pomoćnim ugostiteljskim zanimanjima |
|
1 (2) |
|
Poslovna komunikacija pomoćnog konobara |
|
|
3 (8) |
STRUČNA PRAKSA |
|||
Higijena u ugostiteljstvu |
7 (10) |
|
|
Pripremni poslovi na odjelu hrane i pića |
7 (10) |
|
|
Pomoćni poslovi u pripremnim radovima odjela hrane i pića |
|
6 (8) |
|
Pomoćni poslovi posluživanja hrane i pića |
|
6 (8) |
|
Informacijsko – komunikacijska tehnologija u ugostiteljstvu |
|
2 (4) |
|
Pomoćni poslovi u završnim radovima odjela hrane i pića |
|
|
8 (10) |
Pomoćni poslovi čišćenja i održavanja |
|
|
|
UKUPNO III |
18 (26) |
18 (26) |
23 (31) |
UKUPNO I+II+III |
32 (42) |
31 (40) |
36 (41) |
DRUGI OBLICI RADA |
|||
Program produženog stručnog postupka1 (tjedno/godišnje) |
18 (630) |
18 (630) |
18 (576) |
1 Program produženo stručnog postupka (PSP) posebnost je programa za učenike s teškoćama u razvoju te kao takav nije opterećenja nego način i prilika za poticanje razvoja cjelokupnoga učenikovog potencijala. Nije obvezan za učenike. Najveći je broj sati tjedno 18, no, ovisno o potrebi, učenik može biti uključen u manji broj sati dnevno/tjedno/godišnje. |