Pomoćni konobar / Pomoćna konobarica

Trajanje: 3 godine

Broj učenika u školskoj godini 2025./2026. : 5

Nastavni predmeti značajni za upis: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik.

Dokumentacija za upis: Rješenje nadležnog upravnog tijela županije/Grada Zagreba o primjerenom programu obrazovanja; stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje o sposobnostima i motivaciji učenika na temelju stručnog mišljenja nadležnoga školskog liječnika koji je pratio kandidata tijekom prethodnog obrazovanja.

Opis zanimanja:

Pomoćni konobar pomaže u pripremi i posluživanju hrane i pića u ugostiteljskim objektima, kao što su restorani, kafići i hoteli. Sudjeluje u održavanju čistoće radnog prostora, pripremi pribora i inventara te obavlja druge jednostavne zadatke prema uputama konobara ili voditelja. Važno je pridržavati se pravila osobne higijene i urednosti, znati komunicirati s kolegama i gostima te poštivati pravila bontona. 

Sudjeluje u pripremnim i pomoćnim poslovima u ugostiteljskom odjelu hrane i pića. Pomaže u skladištenju namirnica, pripremi stolova i opreme za posluživanje te osigurava urednost radnog prostora. Pomaže pri posluživanju hrane i pića. Upoznaje se s osnovama poslovne komunikacije te zbrinjava otpad prema ekološkim standardima.

Zdravstveni zahtjevi:

Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja, minimalne slušne zahtjeve i minimalnu mogućnost sporazumijevanja potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa obrazovanja. 

Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje:

Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), gluhoća bez mogućnosti korekcije pomagalom, akromatopsija, paraplegija gornjih i donjih ekstremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, nemogućnost sporazumijevanja uz razumnu prilagodbu.

Mogućnosti zapošljavanja:

Nakon završetka školovanja može se zaposliti: u restoranima i kafićima, hotelima i turističkim naseljima, ugostiteljskim dijelovima domova za starije, bolnica i škola, na brodovima, u kampovima i drugim turističkim objektima.

Mogućnost nastavka obrazovanja:

Nastaviti školovanje na višoj razini (razina 4.1 HKO-a) i steći zvanje konobara, prekvalificirati se za slična zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, poput kuhara, pohađati tečajeve i programe usavršavanja kroz cjeloživotno obrazovanje.

NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA ZA STJECANJE KVALIKFIKACIJE POMOĆNI KONOBAR/KONOBARICA

PREDMETNI KURIKUL/MODUL

TJEDNI BROJ SATI (CSVET BODOVI)

1.razred (CSVET)

2.razred (CSVET)

3.razred (CSVET)

OBVEZNI

Hrvatski jezik

3 (4)

3 (4)

3 (3)

Politika i gospodarstvo

 

 

1 (1)

Tjelesna i zdravstvena kultura

2 (2)

2 (2)

2 (2)

Matematika

3 (4)

2 (2)

2 (2)

Informatika

1 (1)

1 (1)

1 (1)

Engleski jezik

1 (1)

1 (1)

1 (1)

Čovjek i okolina

1 (1)

1 (1)

1 (1)

UKUPNO I

11 (13)

10 (11)

10 (10)

IZBORNI

Vjeronauk/Etika

1 (1)

1 (1)

1 (1)

Domaćinstvo/Tehnička kultura

1 (1)

1 (1)

1 (1)

DRUGI OBLICI NASTAVE

Sat razrednog odjela

1 (1)

1 (1)

1 (1)

UKUPNO II

3 (3)

3 (3)

3 (3)

STRUKOVNI

TEHNOLOGIJA ZANIMANJA

 

 

 

Zaštita na radu u ugostiteljstvu

1 (2)

 

 

Oprema u ugostiteljstvu

3 (4)

 

 

Skladištenje namirnica

 

3 (4)

 

Zbrinjavanje otpada u pomoćnim ugostiteljskim zanimanjima

 

1 (2)

 

Poslovna komunikacija pomoćnog konobara

 

 

3 (8)

STRUČNA PRAKSA

Higijena u ugostiteljstvu

7 (10)

 

 

Pripremni poslovi na odjelu hrane i pića

7 (10)

 

 

Pomoćni poslovi u pripremnim radovima odjela hrane i pića

 

6 (8)

 

Pomoćni poslovi posluživanja hrane i pića

 

6 (8)

 

Informacijsko – komunikacijska tehnologija u ugostiteljstvu

 

2 (4)

 

Pomoćni poslovi u završnim radovima odjela hrane i pića

 

 

8 (10)

Pomoćni poslovi čišćenja i održavanja

 

 

 

UKUPNO III

18 (26)

18 (26)

23 (31)

UKUPNO I+II+III

32 (42)

31 (40)

36 (41)

 

DRUGI OBLICI RADA

Program produženog stručnog postupka1

(tjedno/godišnje)

18

(630)

18

(630)

18

(576)

1 Program produženo stručnog postupka (PSP) posebnost je programa za učenike s teškoćama u razvoju te kao takav nije opterećenja nego način i prilika za poticanje razvoja cjelokupnoga učenikovog potencijala. Nije obvezan za učenike. Najveći je broj sati tjedno 18, no, ovisno o potrebi, učenik može biti uključen u manji broj sati dnevno/tjedno/godišnje.

 

Skip to content