Konobar / Konobarica

Trajanje: 3 godine

Broj učenika u školskoj godini 2025./2026. : 8

Nastavni predmeti značajni za upis: hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika.

Opis zanimanja:

Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i drugi inventar ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića. S obzirom na to da konobar sudjeluje u izravnoj ugostiteljskoj prodaji, uz postizanje spretnosti i vještina u posluživanju, mora dobro znati razlikovati robu i cjelokupni asortiman ponude, a kako je u neposrednom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, od njega se traži vještina komuniciranja na stranim jezicima uljudnost i visoka razina opće kulture.

Izvodi prijem, prihvat i smještaj gosta u ugostiteljskom objektu, prezentira dnevnu i a la carte ponudu, prezentira i poslužuje različite vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića, primjenjuje osnovne tehnike miksologije te dogotovljava jelo pred gostom. Primjenjuje različite tehnike posluživanja jela i pića, izrađuje kalkulacije asortimana usluga, sudjeluje u posluživanju svečanih obroka te primjenjuje pravila zaštite zdravlja po HACCP standardima.

Zdravstveni zahtjevi:

Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja, minimalne slušne zahtjeve i mogućnost sporazumijevanja potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa obrazovanja.

Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje:

Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), gluhoća bez mogućnosti korekcije pomagalom, akromatopsija, paraplegija gornjih ekstremiteta i donjih ektremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, nemogućnost sporazumijevanja uz razumnu prilagodbu i/ili pomagala, hipersalivacija.

Mogućnosti nastavka obrazovanja:

Nakon završetka 3. razreda učenik može nastaviti obrazovanje upisom u 4. razred – Tehničar posluživanja

POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA

Naziv modula/nastavnog predmeta

Obujam modula/ CSVET

1. razred

2. razred

3.razred

Zaštita na radu u turizmu i ugostiteljstvu

1

 

 

Komunikacija u ugostiteljstvu

8

 

 

Higijena i ekologija

5

 

 

Organizacija rada u ugostiteljstvu

5

 

 

Procesi obrade namirnica

9

 

 

Temeljne vještine u ugostiteljstvu

12

 

 

Primijenjena matematika u struci

4

 

 

UKUPNO

44

 

 

Primjena računalstva u ugostiteljstvu

 

5

 

Poslovanje i upravljanje cijenama i troškovima ugostiteljskog objekta

 

9

 

Komunikacijske vještine u struci

 

5

 

Osnovni poslužni procesi

 

9

 

Dnevni obroci u ugostiteljstvu

 

4

 

Osnove posluživanja alkoholnih i bezalkoholnih pića

 

9

 

UKUPNO

 

41

 

Vještine barista

 

 

 

Sredstva ponude

 

 

3

Ugostiteljsko posluživanje

 

 

8

Složeni poslužni procesi

 

 

11

Osnove poduzetništva i marketinga u gastronomiji

 

 

4

Enologija i moderni trendovi u gastronomiji

 

 

10

Poslovna komunikacija konobara

 

 

8

UKUPNO

 

 

44

 

POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA

Naziv modula/nastavnog predmeta

Obujam modula/ CSVET

1. razred

2. razred

3.razred

Hrvatska tradicijska gastronomija

 

2

 

Interkulturalna komunikacija u ugostiteljstvu

 

2

 

Strani jezik

 

2

 

Eno i gastro turizam

 

 

3

Prezentacijske vještine

 

 

3

Sljubljivanje barskih mješavina s jelima

 

 

3

U 2. razredu učenici odabiru jedan od ponuđenih modula, ukupnpg obujma 2 CSVET-a.

U 3. razredu učenici odabiru jedani od ponuđenih modula, ukupnpg obujma 3 CSVET-a.

Skip to content