preskoči na sadržaj

Srednja škola "Jure Kaštelan" Omiš

Login
Tražilica
Sigurnost na internetu

Povijest

Poslije Drugog svjetskog rata 1945. godine Omiš nije imao srednju školu pa su generacije Omišana na školovanje odlazile u Split. Vidjevši značaj obrazovanja i želeći pridonijeti razvoju svoga mjesta obrazovanjem vlastitih kadrova, Skupština općine Omiš na svojoj XI. sjednici održanoj 24. 4. 1964. godine donosi odluku o osnivanju Gimnazije u Omišu. 18. 9. 1964. godine Gimnazija je upisana u Registar ustanova sa samostalnim financiranjem i tim je aktom za direktora Gimnazije imenovan prof. Ivo Kastropil. Rješenjem Skupštine općine Omiš od 18. 10. 1964. godine Gimnaziji se daje ime Katja Pavišić – Šperac. Nova školska zgrada je dovršena i postavljeni su minimalni uvjeti da škola može početi s radom. U rujnu 1964. godine upisana su dva odjeljenja opće gimnazije.

1974. godine donesen je Zakon o udruženom radu kojim se stvaraju ideološke pretpostavke za promjenu cjelokupnog odgojno obrazovnog sustava. Novi sustav ukida gimnazije jer se misli da su to elitne škole, a pošto je socijalizam društvo jednakih, ne može se dopustiti da neki budu privilegirani.Tako u šk. godini 1978./79. završava posljednja generacija gimnazijalaca.

Prve generacije koje se obrazuju po novom programu usmjerenog obrazovanja upisane su 1975./76. godine, dakle te je godine osnovan Centar usmjerenog obrazovanja u Omišu.

1990. godine dolazi do demokratskih višestranačkih izbora i time se otvaraju nove perspektive, sloboda razmišljanja i pravo na uvjerenje. Nova koncepcija srednjeg obrazovanja zasniva se na tome da će se škola dijeliti na četverogodišnje i zanatske – trogodišnje.

Od 1990./91. školske godine ponovno se uvode gimnazije. Kao četverogodišnji otvaraju se i programi ugostiteljskog tehničara i elektroničara. Sve ostalo su trogodišnji programi ili zanati a to su: kuhar, konobar, tokar, automehaničar, trgovac, prodavač, krojač, frizer i dr.

U 1992. godini škola dobiva ime našeg poznatog pjesnika i sugrađanina Jure Kaštelana, a dobiva i službeni naziv Srednja škola „Jure Kaštelan“.

 

Od početka 1990-ih godina pa do danas, škola je svoj program zanimanja koji nudi prilagođavala potrebama tržišta, pazeći pritom da to budu tražena, deficitarna zanimanja. Danas, u Srednjoj školi „Jure Kaštelan“, postoje slijedeći programi:

GIMNAZIJE

- opća gimnazija

- jezična gimnazija

ČETVEROGODIŠNJA ZANIMANJA

- hotelijersko-turistički tehničar

- tehničar za elektroniku

TROGODIŠNJA ZANIMANJA

- frizer - JMO

- kozmetičar - JMO

- kuhar  - JMO

- konobar  - JMO

- instalater kućnih instalacija - JMO

ŠKOLOVANJE UČENIKA S VEĆIM TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

- pomoćni kuhar i slastičar - TES

- pomoćni konobar – TES

 

Sve informacije o programima i zanimanjima možete pronaći na stranicama Srednje škole „Jure Kaštelan“

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 
preskoči na navigaciju